Sveto drevo

PALO SANTO

Bursera Graveolens ali »sveti les« ima dolgo zgodovino, saj so ga že ljudstva Južne Amerike uporabljali kot glavni pripomoček v svetih šamanskih ritualih za energijsko čiščenje in zdravljenje. Mistično drevo je del družine citrusov in v vonju zaznamo sladke note bora, mete in limone. Pomirjujoča in sproščujoča aroma Palo Santa, je pa še veliko bolj prisotna v dimu tlečega lesa. Danes ga še naprej uporabljamo in uživamo ob njegovih čistilnih in zdravilnih lastnostih. Podobno kot žajbelj, se tudi pri »svetem lesu« sproščajo negativne energije, negativne misli in občutki. Dim daje vznemirljiv vonj, ki pomirja um in dviguje naše vibracije v pripravah na meditacijo in zagotavlja globljo duhovno povezavo. Les Palo Santa je eden najbolj dišečih na svetu. Njegov sladek vonj po borovcu, meti in limoni je že stoletja znanilec zdravljenja in sreče. Šamani, svetniki in tisti, ki iščejo močnejšo duhovno povezavo s svetom, uporabljajo Palo Santo za zaščito, močnejše doživljanje in zdravljenje. Uporaba Palo Santa je zelo preprosta. Uporabimo ga lahko za čiščenje prostora, negativnih ali neželenih energij, za meditacijo ali za čiščenje kristalov.

ZAŠČITENO DREVO

Leta 2006 je vlada Perua uvrstila Bursera graveolens (drevo Palo Santo) med “kritično nevarnost” (En Peligro Critico (CR) v skladu z Odlokom 043-2006-AG), ki prepoveduje rezanje živih dreves in dovoljuje samo zbiranje naravno podrtih ali odmrlih dreves. Vendar je bilo drevo leta 2014 odstranjeno s seznama zaščitenih vrst SERFOR (Nacionalna služba za gozdove in prostoživeče živali). Nezakonita sečnja je zaradi velikega povpraševanja reden pojav na severozahodu Perua. Leta 2010 je Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) status ohranjenosti Bursera graveolens navedla kot “stabilen”.

ČIŠČENJE DOMA/PROSTOROV

Posamezno palčko prižgemo s pomočjo sveče, nato pustimo, da palčka Palo Santa gori od 30 sekund do minute. Pomembno je, da plamena ne pihamo sami! Če plamen ne pade sam od sebe, pomahamo po zraku, da z vetrom ugasnemo plamen. Sprehodimo se po prostoru, v katerem želimo očistiti energijo (v spalnici, pisarni, avtu ali celotnem domu), tako da se dim širi okoli celotnega prostora. Ko z palčko Palo Santo dosežemo vogale vsake sobe ali prostora, ki ga čistimo, na glas izgovorimo: “Prosim, da rastlinski duh Palo Santa v ta prostor vlije blagoslov”. Bogat vonj bo napolnil zrak in prinesel mir ter jasnost danemu trenutku. Ko začutimo, da smo svoj prostor očistili, odložimo palčko Palo Santo lesa v ognjevarno skledo in pustimo, da žerjavica izgori.

JUTRANJI RITUAL Z PALO SANTOM

Zjutraj vstanimo z namenom. Prižgemo sveče in spustimo nekaj sončne svetlobe v prostor. S pomočjo sveče, prižgemo palčko Palo Santa in jo pustimo goreti od 30 sekund do 1 minute. Pomembno je, da plamena ne pihamo sami! Če plamen ne pade sam od sebe, pomahamo po zraku, da z vetrom ugasnemo plamen. Palo Santo postavimo v ognjevarno skledo. V tišini sedimo 10 – 15 minut in se osredotočimo na svoje namene v tem dnevu, izrečemo hvaležnost in se zahvalimo z vsem srcem. Raztegnemo svoje telo, roke, noge, roke, stopala, vrat in hrbet. Dan začnemo osveženi in pozitivni.

ČIŠČENJE KRISTALOV Z PALO SANTOM

Kristale položimo skupaj. Prižgemo palčko Palo Santa in jo pustimo, da gori do minute. Pomembno je, da plamena ne pihamo sami! Če plamen ne pade sam od sebe, pomahamo po zraku, da z vetrom ugasnemo plamen. Z dimom, ki prihaja iz palčke ovijemo kristale in prostor kjer so položeni. Ko palčka neha goreti so naši kristali očiščeni in pripravljeni za nadaljno uporabo.

MEDITACIJA IN JOGA

Palo Santo lahko prižgemo pri pripravi vsakodnevne meditacije ali vadbe joge. Ta nam pomaga pri pripravi energije in uma na meditacijo ter nam omogoča, da se bolje povežemo s prakso joge.

0
    0
    Košarica
    Košarica je prazna