Sproščanje z naravo

AROMATERAPIJA

Dišave zelo različno vplivajo na ljudi. Včasih nas lahko popolnoma sprosti že sam vonj neke rastline, ne glede na njene kemijske lastnosti. Ena sama kapljica, lahko v nas naredi veliko spremembo.

KAJ JE?

Aromaterapija je celostno zdravljenje, ki za spodbujanje zdravja in dobrega počutja uporablja naravne rastlinske izvlečke. Včasih jo imenujemo tudi eterična oljna terapija. Aromaterapija uporablja aromatična eterična olja za terapevtske namene in ponuja alternativni in bolj celostni pristop k zdravljenju kot tradicionalna zahodna medicina. Zdravilna uporaba eteričnih olj izboljšuje zdravje telesa in duha. Izboljša tako fizično kot čustveno zdravje.

ZGODOVINA

Uporaba eteričnih olj za terapevtske, duhovne, higienske in ritualne namene sega v starodavne civilizacije, vključno s Kitajci, Indijanci, Egipčani, Grki in Rimljani, ki so jih uporabljali v kozmetiki, parfumih in zdravilih. Olja so uporabljali za estetski užitek in v lepotni industriji. Bili so luksuzni predmet in plačilno sredstvo. Verjeli so, da eterična olja podaljšajo rok uporabnosti vina in izboljšajo okus hrane.

KAJ NAREDI?

Aromaterapija spodbuja sprostitev in pomaga pri lajšanju stresa. Uporablja se tudi za zdravljenje številnih fizičnih in duševnih stanj, vključno z opeklinami, okužbami, depresijo, nespečnostjo in visokim krvnim tlakom. Ob vdihu, molekule vonja v eteričnih oljih potujejo iz vohalnih živcev neposredno v možgane in še posebej vplivajo na amigdalo, čustveni center možganov.

NAJPOPULARNEJŠA ETERIČNA OLJA

Žajbelj, cipresa, evkaliptus, koromač, pelargonija, ingver, sivka, limona, limonska trava, mandarina, neroli, pačuli, poprova meta, rimska kamilica, vrtnica, rožmarin, čajevec, vetiver, ylang ylang,…

DOMAČA UPORABA

Eterična olja lahko uporabljamo na različne načine. Na primer, dodajamo jih k losijonom za telo ali baznim oljem, ki jih nato uporabljamo za masažo. Z eteričnim oljem obogatimo naš obrazni tonik, šampon ali balzam za lase. Lahko jih dodamo v tekoče milo, zobno pasto ali ustno vodico. Olja lahko razpršimo po prostoru ali jih vlijemo v kopel.

KAJ MORAM VEDETI?

Večina eteričnih olj je varnih za uporabo. Vendar moramo pri njihovi uporabi upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov, pa tudi neželene učinke, ki se jih moramo poznati, zlasti če jemljemo zdravila na recept.

Eteričnih olj ne nanašamo neposredno na kožo. Za redčenje olj vedno uporabimo nosilno/bazno olje (jojobino, olivno, sladko mandljevo ali kokosovo). Pred uporabo eteričnih olj ne pozabimo narediti kožnega testa. Ker lahko eterična olja citrusov naredijo kožo bolj občutljivo na sonce, se jim je treba izogibati, če bomo izpostavljeni sončni svetlobi. Otroci in ženske, ki so noseče ali dojijo, naj eterična olja uporabljajo previdno in pod nadzorom zdravnika. Izogibati se je potrebno nekaterim oljem in eteričnih olj nikoli ne pogoltnemo.

NAŠ NASVET

V učinkih aromaterapije lahko uživate z mešanicami esencialnih olj Springs Room. Aromaterapija v obliki roll-ona je velika prednost, saj lahko mešanico eteričnih olj enostavno nanesete kadarkoli in kjerkoli.  Zaradi enostavnega nanosa, nam je aromaterapija na voljo ves dan, v stresnih situacijah, za boljše počutje, kot pripomoček za spanje, pri glavobolih, napetih trenutkih ali kadar se moramo osredotočiti. Naše mešanice eteričnih olj vsebujejo mešanico 100% naravnih esencialnih olj v pomirjujoči osnovi olja z vitaminom E.

0
    0
    Košarica
    Košarica je prazna