Magični kamni

ZGODOVINA

Že v antičnem Egiptu in drugih kulturah iz antike so ljudje verjeli, da imajo dragi kamni široko paleto koristi za zdravje. V sodobnem času se dragi kamni uporabljajo predvsem v okrasne namene. Vendar pa lahko, z pravilno nego in rokovanjem, od svojih dragih kamnov in mineralov prejmemo tudi številne zdravstvene učinke. Nekateri uporabljajo drage kamne v svojih duhovnih ritualih, za obnovo energetskih polj, pridobivanje miru ter spodbujanje ljubezni in varnosti. V nekaterih ritualih se dragi kamni nameščajo na določene predele telesa, imenovane “čakre”, da z njimi vzpodbujajo zdravljenje in čiščenje.

Da bodo naši kristali dobro skrbeli za nas, moramo tudi mi dobro skrbeti zanje. Pravilna nega in vzdrževanje kristalov, pomagata doseči njihov največji učinek. Nega kristalov mora vključevati čiščenje, polnjenje, aktiviranje in programiranje. Tukaj je nekaj nasvetov, ki nam bodo pomagali zagotoviti, da bodo naši kristali in tako posledično mi sami, vedno v najboljši kondiciji.

ČIŠČENJE KRISTALOV

Kristale moramo očistiti, saj delujejo z energijo, ki jo absorbirajo okoli sebe, tako pozitivno kot negativno. Da kristali ostanejo energijsko polni in delujejo na najboljši možen način, jih je treba očistiti. Vedno je potrebno očistiti vse nove kristale, ki jih dobimo, saj tako odstranimo staro in negativno energijo ter začnemo znova. Proces čiščenja uporabljamo odvisno od tega, kako pogosto uporabljamo kristale in na kakšen način jih uporabljamo. Če jih uporabljamo za meditacijo jih očistimo pred in po meditaciji . S svojo intuicijo izberemo način čiščenja, primerno uporabi in kristalu, ki ga želimo očistiti.

KAKO JIH ČISTIMO/POLNIMO?

Čiščenje z zvitki:

Kristale lahko dimimo z žajbljevimi zvitki ali lesom Palo Santo. Preprosto držimo kristal medtem ko kadimo po vseh straneh kristala.

Mesečina:

 kristale preprosto pustimo čez noč zunaj pod mesečino, po možnosti v času polne lune. To je najvarnejša metoda in primerna za vse kristale in kristalni nakit.

Čiščenje z zemljo:

Kristale zakopljemo v zemljo (bodisi zunaj bodisi v lončnici). Pustimo dva ali tri dni in jih nato odkrijemo.

Uporaba drugih kristalov:

Nekateri kristali dobro očistijo druge kristale. Izberite kristale Ametista, Kamene strele, Karneola ali Selenita, ki so bili očiščeni in so večji od kristala, ki ga želite očistiti.

Voda:

Kristal lahko držimo pod mrzlo, tekočo vodo iz pipe ali speremo v naravnem viru vode. Kakor koli, vedno pazimo, da je voda hladna, ne topla ali vroča.

AKTIVIRANJE KRISTALOV

Ko aktiviramo svoj kristal, se uglasimo vanj in ta se uglasi v nas. Kamen lahko aktiviramo tako, da ga držimo, valjamo v rokah in preživimo čas v njegovi bližini. Po aktivaciji moramo kristal vedno očistiti/napolniti.

POSEBNOSTI KRISTALOV

Kristali, ki jih ne smemo čistiti z vodo:

pirit, črni turmalin, selenit, hematit, lapis lazuli, kalcit, malahit, hovlit, turkiz in kianit.

Kamni in kristali, ki jih ne smemo čistiti v slani vodi:

jantar, turkiz, cesarski topaz, rdeča korala, ognjeni opal, mesečev kamen, opal, selenit, vsi kalciti, vključno z modrim kalcitom, zelenim kalcitom, oranžnim kalcitom, angelitom, azuritom, kianit in kunzit, malahit ali kateri koli surov ali grob kamen. Kamna s trdoto pod 7 na Mohsovi lestvici ne smemo čistiti v slani vodi. Če nismo prepričani v trdoto kamna, uporabimo drug način čiščenja, npr. kadilo ali mesečino. Sol je jedka in zelo abrazivna za kamne in je zato ne uporabljamo za najbolj krhke kamne, saj obstaja nevarnost, da postanejo kamni  prozorni, belkasti in dolgočasni.

Kristali, ki jih lahko poškoduje sončna svetloba:

Aventurin – prosojni tipi pogosto izgubijo barvo, Ametist – postane bolj bled, Apatit – roza sorta zbledi, Akvamarin – postane bolj bled, Beril – rjave ali oranžne vrste se lahko spremenijo v bledo rožnate, Celestit – zbledi na neposredni sončni svetlobi, Citrin – lahko spremeni barvo, Fluorit – zelene in vijolične vrste spremenijo barvo, Kunzit – postane bled ali izgubi barvo, Opal – lahko zbledi, Roževec – postane bolj bled, Safir – treba ga je čistiti v mesečini, Dimljeni kremen – postane bolj bled, Turkiz – lahko zbledi.

Kristali, ki so varni v vodi:

kamena strela, roževec, ametist, citrin, obsidijan (lahko se zlomi, če je voda zelo vroča ali hladna), aventurin, kalcit, karneol (ni varno za slano vodo), tigrovo oko, lunin kamen, jantar, ahat, krvni kamen.

KRISTALNA VODA

Kristalna voda je voda, ki so ji bili dodani kristali.  Kristalno vodo si lahko pripravimo za pitje, lahko pa tudi vodo za kopel .Če uporabljamo kristale, ki so v vodi varni, jih damo v kozarec ali vrč in nato napolnimo z vodo. Vodo pustimo na soncu ali pod mesečino, da bo energija kristalov napolnila vodo. Z kristali, ki jih ni varno dati v vodo, lahko pripravimo kristalno vodo tako, da jih položimo ob kozarec ali ob vrč in vse skupaj  pustimo pod soncem ali mesečino. Če vode ne želimo pustiti znaj, jo lahko pustimo na okenski polici ali kjer koli jo bosta dosegla sonce in mesečina. Kristalna pitna voda ponuja številne koristi za zdravje, vključno s krepitvijo telesa in s tem, da se počutimo mirne. Ljudje že stoletja pijejo kristalno vodo. Koristi pitja kristalne vode pa so seveda odvisne od kristala, ki ga izberemo.

Namig: Pred pitjem obvezno precedimo vodo, v primeru da bi v njej ostali ostanki kristalov.

KRISTALNA KOPEL

Poleg priprave kristalne vode za kopel lahko kristale položite tudi neposredno v kopel (za kristale, varne za vodo) ali okoli kadi ter tuš kabine (za kristale, ki niso varni za vodo). Kristale lahko kombiniramo tako v kopeli  kot okoli nje, s tem dosežemo različne rezultate glede na to, katere kristale uporabimo. Kopanje s kristali je odličen način za sprostitev in polnjenje. Kalcit je npr. odličen za lajšanje bolečin, Kremen nam lahko pomaga, da se počutimo bolj samozavestne, ametist pa lahko prebudi naš ustvarjalni duh.

Namig: ne glede na to, ali pripravljamo kristalno vodo za pitje ali vodo za kopel, vedno najprej preverimo, ali je kristale varno uporabljati v vodi. Če ne najdemo jasnega odgovora, je bolje, da preskočimo vodo in namesto tega kristal namestimo ob kozarec, kad ali tuš kabino.

0
    0
    Košarica
    Košarica je prazna